Potřebujete poradit?
mobil kontakt 774 010 700 (Po - Pá: 9:00 - 18:00)
  • Jak zjistit dluhy

Jak zjistit dluhy

Faktury a počítání na kalkulačce na podlaze.
14. 8. 2024
Exekuce
Insolvence
Řešení dluhů
14. 8. 2024
Exekuce
Insolvence
Řešení dluhů
Faktury a počítání na kalkulačce na podlaze.

V době rychlých půjček, které vám zaberou na internetu jedno kliknutí, se do dluhů můžete dostat mrknutím oka. A co víc, velká část dlužníků se do problémů často dostane nevědomky. Nezaplatíte ihned pokutu v MHD, zapomenete provést platbu za pravidelně odebíranou službu nebo se vám platba nespáruje – a dluh je na světě.

Jak tedy zjistit, kde všude dlužíte, kolik dlužíte a zdali vůbec někomu něco dlužíte? Na to se společně podíváme v dnešním článku.

Pokud ale nemáte čas na čtení ani zjišťování dluhů svépomocí, nechte to na nás. Pomůžeme vám vaše dluhy zjistit a zajistíme k nim potřebné podklady.

Jak zjistím, jestli jsem v registru dlužníků? Nic jako centrální registr dlužníků neexistuje

Hned zkraje je důležité si říct, že zjistit můžete jen dluhy, které spadají do nějaké evidence. Ať už veřejné, nebo soukromé. Ostatní dluhy, například když si půjčíte od známého nebo i neznámého člověka, zjistíte jen tak, že o nich a daném věřiteli zkrátka víte. Pokud na neevidované dluhy zapomenete nebo je budete ignorovat, připomenou se vám zpravidla tím, že na vás věřitel pošle exekutora.

Druhou a zcela zásadní informací, kterou byste si měli pamatovat, je fakt, že v České republice aktuálně nemáme jednu centrální databázi dluhů, ale jen jednotlivé dlužnické registry. Ty jsou ve vlastnictví různých subjektů a nejsou vzájemně propojené.

Nenechte se proto napálit a dejte si pozor na klamavé reklamy a podvodné firmy či portály, které se vydávají za centrální registr dlužníků. Nic takového totiž neexistuje.

Jak zjistit, kde mám dluhy? Obraťte se na vybrané instituce

V roce 2023 dlužilo více než 26 % Čechů. Nejčastěji dluží na:

  • hypotečních úvěrech,
  • spotřebitelských úvěrech,
  • podnikatelských úvěrech,
  • sociálním pojištění,
  • zdravotním pojištění,
  • daních,
  • energiích,
  • službách u mobilních operátorů
  • a u dopravních podniků.

Dluhy vám ale mohou vzniknout i u městského úřadu například v případě, že neplatíte za svoz komunálního odpadu, poplatky za psa, nájemné městského bytu nebo nebytového prostoru či garáže.

V případě, že chcete zjistit, kde všude dlužíte a kolik činí dlužná částka, musíte si vyžádat výpis v každém registru zvlášť.

Jak zjistit dluhy u veřejných institucí?

Chcete vědět, jestli dlužíte státu? Projděte si seznam všech institucí, u kterých můžete mít dluh:

  • Česká správa sociálního zabezpečení,
  • zdravotní pojišťovna,
  • finanční úřad,
  • Celní správa České republiky,
  • obec.

Jak zjistit dluh na sociálním pojištění

Svůj dluh na sociálním pojištění můžete zjistit přímo u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Tato služba je určena pro fyzické osoby, které jsou vedeny v evidenci ČSSZ jako osoby samostatně výdělečně činné nebo zaměstnavatelé, a k jejímu využití musíte mít datovou schránku. Lhůta pro vyřízení žádosti je 30 dnů od jejího podání.

Žádost můžete vyplnit a podat i fyzicky na příslušných pobočkách České pošty nebo na pobočkách ČSSZ.

Jak zjistit dluh na zdravotním pojištění

Podmínky získání informací o dluhu na zdravotním pojištění se u jednotlivých zdravotních pojišťoven liší. Doporučujeme se proto informovat přímo u té vaší.

Jak zjistit dluh na finančním úřadě

Potvrzení o bezdlužnosti nabízí i finanční úřad, kde můžete podat žádost v kategorii elektronických formulářů. Pozor, v tomto případě je ale nutné zaplatit správní poplatek ve výši 100 Kč. Výpis se vám může hodit v případě, že jste OSVČ a chcete se ujistit, že jste včas zaplatili daň z příjmů.

Registry, které nabízí zjištění dluhů

Nyní se pojďme podívat na další registry, ve kterých zjistíte zadluženost sebe nebo jiné osoby.

SOLUS

Zkratka SOLUS označuje Zájmové sdružení právnických osob. Tato služba umožňuje získat online výpis z:

  • registrů SOLUS,
  • Centrální evidence exekucí,
  • Insolvenčního rejstříku,
  • Registru živnostenského podnikání
  • a dalších veřejných rejstříků. 

Službu můžete využít jako fyzická osoba, OSVČ i právnická osoba; poplatek pro fyzickou osobu činí 250 Kč, pro zbytek pak 300 Kč. Informace o dluzích můžete získat jen sami na sebe.

Bankovní registr klientských informací a Nebankovní registr klientských informací

Pokud jste si vzali bankovní nebo nebankovní půjčku, úvěr, hypotéku, leasing a podobně, svůj dluh si musíte ověřit v Bankovním registru klientských informací a Nebankovním registru klientských informací. Tímto způsobem můžete prověřit pouze sami sebe.

Centrální evidence exekucí

Jde o registr řízený a provozovaný Exekutorskou komorou České republiky, do kterého soudní exekutoři zadávají informace o nařízených a probíhajících exekucích. Výhodou tohoto registru je, že můžete zkontrolovat nejen sebe, ale i třetí osoby. Přečtěte si, jak zjistit exekuci na osobu.

Jak zjistit dluhy zdarma? 

Jak už jsme zmínili, některé instituce nabízejí možnost zjistit informace o dluzích zdarma. Tyto údaje však získáte jen sami na sebe a po řádném podání uvedených žádostí.

Většina registrů ale výpisy zdarma nenabízí, a proto nevěřte nabídkám, které tvrdí opak. Pokud se na internetu setkáte se sloganem „Výpis z registru exekucí zdarma“, vyhněte se mu obloukem, protože s největší pravděpodobností jde o podvodné a nelegální služby. Poskytování informací z centrální evidence exekucí se totiž řídí vyhláškou Ministerstva spravedlnosti č. 329/2008 Sb., dle které je vždy a pouze za poplatek.

Proč je dobré vědět, jak zjistit dluhy?

  • Kontrolou svých dluhů minimalizujete řadu rizik a nepříjemných důsledků, které z nich mohou plynout.
  • Budete mít přehled o tom, kolik a kde dlužíte.
  • Vyhnete se nevědomým exekucím a nepříjemným překvapením.
  • Ověříte si spolehlivost druhé osoby, což je užitečné nejen u obchodního partnera, ale třeba také u nájemníka.

Napište nám. Zjistíme vaše dluhy, oslovíme exekutory, věřitele i instituce a posoudíme oprávněnost vašich dluhů (např. promlčení exekuce či neplatnost smlouvy). Pomůžeme vám také zajistit podklady k dluhům, abyste je mohli jednou provždy vyřešit.

Potřebujete pomoc?

(Po - Pá: 9:00 - 18:00)

Napsat zprávu

Oddlužení v roce 2023

Osobní bankrot a oddlužení je dvojí název pro totéž. Jedná se o způsob řešení úpadku dlužníka, tj. situace, kdy má dlužník více věřitelů, závazky po dobu delší než 30 dnů po splatnosti a nachází se v platební neschopnosti.

  • Není nutné uhradit 30 % dluhů.
  • Možnost rychlejšího oddlužení za 3 roky.
  • Stačí doložit alespoň 2 dluhy.
Začít s oddlužením

Z našeho blogu

Píšeme pro Vás aktuální články pro podnikatele i fyzické osoby

Jaká je výše srážek při oddlužení OSVČ (podnikatelů)?
7. 10. 2024
Mgr. Erika Brunclíková

Oddlužení OSVČ je velmi vyhledávanou možností, pomocí které se mohou podnikající fyzické osoby oficiálně vypořádat se svými dluhy. Má celou řadu výhod, jako například celkovou dobu trvání oddlužení prostřednictvím splátkového …

Přečíst článek
Výhody a nevýhody zkrácení doby oddlužení na 3 roky
27. 9. 2024
Mgr. Bc. Josef Zeman

Zamotali jste se do dluhové spirály a nevíte, jak z ní ven? Zahajte proces oddlužení, který má nyní výhodnější podmínky než kdy dřív. Díky novele insolvenčního zákona z roku 2024 …

Přečíst článek
Insolvence pro důchodce: Je možné oddlužení důchodce?
27. 9. 2024
Mgr. Michaela Dvořáčková

Oddlužení představuje možnost, jak můžete vyřešit své dluhy zákonným způsobem a hlavně jednou provždy. Mezi časté otázky týkající se oddlužení patří, zda je možné ho realizovat i v případě, že …

Přečíst článek