Potřebujete poradit?
mobil kontakt 774 010 700 (Po - Pá: 9:00 - 18:00)
  • eBankrot
  • Blog
  • Kompenzační bonus konečně i pro podnikatele v oddlužení (úpadku)!
  • Kompenzační bonus konečně i pro podnikatele v oddlužení (úpadku)!

Kompenzační bonus konečně i pro podnikatele v oddlužení (úpadku)!

23. 2. 2021
Exekuce
Insolvence
Řešení dluhů
23. 2. 2021
Exekuce
Insolvence
Řešení dluhů

Dnešního dne byl pod číslem 82/2021 Sb. ve Sbírce zákonů konečně vyhlášen Zákon, kterým se mění zákon č. 461/2020 Sb., o kompenzačním bonusu v souvislosti se zákazem nebo omezením podnikatelské činnosti v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2, ve znění zákona č. 584/2020 Sb. (v plném znění k dispozici zde: https://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?O=8&T=1134).

Jedná se o zákon, který byl přijat v souvislosti se zákazem nebo omezeními podnikatelské činnosti v souvislosti s výskytem onemocnění COVID-19. Zákon o kompenzačním bonusu byl použitelný na období od podzimu 2020, avšak o bonus nebylo možné úspěšně žádat v případě, kdy byl žadatel (podnikatel) v úpadku. Takový stav byl zjevně zcela protiprávní, neboť právě podnikatelé v úpadku, kteří mají zájem svoji situaci aktivně řešit cestou oddlužení, patří mezi subjekty nejvíce ohrožené opatřeními přijatými v souvislosti s bojem proti pandemii onemocnění COVID-19.

Jelikož dnes tedy došlo k vyhlášení novely zákona o kompenzačním bonusu ve Sbírce zákonů ČR, mohou konečně i tito podnikatelé ve lhůtě dvou měsíců žádat o přiznání kompenzačního bonusu, a to zpětně za období od 5. 10. 2020. Výše kompenzačního bonusu činí 500,- Kč za každý den bonusového období, které trvá po dobu vyhlášení nouzového stavu.

Mimo podnikatelů, jejichž činnost byla přímo omezena opatřeními přijatými proti šíření pandemie onemocnění COVID-19, o kompenzační bonus mohou žádat také podnikatelé, kteří jsou na přímo zavřené obory nejméně z 80 % navázáni, a to např. dlouhodobým dodavatelsko-odběratelským vztahem.

Jste-li podnikatelem v úpadku, můžete se již nyní úspěšně obracet na místně příslušný finanční úřad s podáním žádosti o přiznání kompenzačního bonusu. O výši příjmů z přiznaného bonusu pak nezapomeňte informovat ustanoveného insolvenčního správce.

V případě jakýchkoliv dotazů či žádosti o pomoc či radu se rovněž kdykoliv můžete obrátit na naši advokátní kancelář, a to na těchto kontaktech: https://www.ebankrot.cz/kontakt/.

Potřebujete pomoc?

(Po - Pá: 9:00 - 18:00)

Napsat zprávu

Oddlužení v roce 2023

Osobní bankrot a oddlužení je dvojí název pro totéž. Jedná se o způsob řešení úpadku dlužníka, tj. situace, kdy má dlužník více věřitelů, závazky po dobu delší než 30 dnů po splatnosti a nachází se v platební neschopnosti.

  • Není nutné uhradit 30 % dluhů.
  • Možnost rychlejšího oddlužení za 3 roky.
  • Stačí doložit alespoň 2 dluhy.
Začít s oddlužením

Z našeho blogu

Píšeme pro Vás aktuální články pro podnikatele i fyzické osoby

Jaká je výše srážek při oddlužení OSVČ (podnikatelů)?
7. 10. 2024
Mgr. Erika Brunclíková

Oddlužení OSVČ je velmi vyhledávanou možností, pomocí které se mohou podnikající fyzické osoby oficiálně vypořádat se svými dluhy. Má celou řadu výhod, jako například celkovou dobu trvání oddlužení prostřednictvím splátkového …

Přečíst článek
Výhody a nevýhody zkrácení doby oddlužení na 3 roky
27. 9. 2024
Mgr. Bc. Josef Zeman

Zamotali jste se do dluhové spirály a nevíte, jak z ní ven? Zahajte proces oddlužení, který má nyní výhodnější podmínky než kdy dřív. Díky novele insolvenčního zákona z roku 2024 …

Přečíst článek
Insolvence pro důchodce: Je možné oddlužení důchodce?
27. 9. 2024
Mgr. Michaela Dvořáčková

Oddlužení představuje možnost, jak můžete vyřešit své dluhy zákonným způsobem a hlavně jednou provždy. Mezi časté otázky týkající se oddlužení patří, zda je možné ho realizovat i v případě, že …

Přečíst článek