Potřebujete poradit?
mobil kontakt 774 010 700 (Po - Pá: 9:00 - 18:00)
  • Podmínky insolvence

Podmínky insolvence

5. 1. 2022
Exekuce
Insolvence
Řešení dluhů
5. 1. 2022
Exekuce
Insolvence
Řešení dluhů

Zde Vás stručně seznámíme s hlavními podmínkami insolvence formou tzv. osobního bankrotu, neboli oddlužení fyzické osoby:

1. Podmínka insolvence: nacházet se v tzv. úpadku nebo hrozícím úpadku

  • Úpadek nastává, když: a) dlužník má více věřitelů, b) vůči kterým má dluhy déle než 30 dnů po splatnosti, c) a tyto dluhy není schopen platit (nachází se v platební neschopnosti), d) nebo je předlužen (má více věřitelů a výše závazků přesahuje hodnotu jeho majetku).
  • O hrozící úpadek jde tehdy, lze-li se zřetelem ke všem okolnostem důvodně předpokládat, že dlužník nebude schopen řádně a včas splnit podstatnou část svých peněžitých závazků.

2. Podmínka insolvence: schopnost zaplatit alespoň část dluhů.

  • Od 1. 6. 2019 je možné oddlužení i bez povinnosti uhradit min. 30 % dluhů. Dlužník má však povinnost vynakládat veškeré úsilí, které je po něm možno spravedlivě požadovat, k plnému uspokojení pohledávek věřitelů. Dále dlužník musí:
    • Buď mít příjem ke splácení alespoň tzv. minimální měsíční splátky, která činí 2.200,- Kč v případě oddlužení jednotlivce nebo 3.300,- Kč v případě oddlužení manželů. Pokud je příjem příliš nízký, je možná pomoc třetí osoby (darovací smlouva nebo smlouva o důchodu). Výpočet viz https://insolvence.justice.cz/kalkulator-splatek/.
    • Nebo vlastnit majetek v odpovídající hodnotě, který je možné prodat (např. nemovitost, vozidlo, spoření, movitý majetek, cenné papíry, podíl ve společnosti atd.).

3. Podmínka insolvence: nesledovat oddlužením nepoctivý záměr.

  • Např. pokud se dlužník snaží úmyslně poškodit své věřitele, páchá trestné činy majetkové nebo hospodářské povahy, vyvádí nebo zatajuje majetek či zdroj příjmů apod.

4. Podmínka insolvence: věřitelé dluhů z podnikání nesmí s oddlužením nesouhlasit.

  • Mlčení znamená souhlas. Dluh z podnikání nevadí, pokud dlužník v minulosti prošel konkursem, nebo se jedná o zajištěný dluh (např. nemovitostí, vozidlem apod.).

5. Podmínka insolvence: řádné plnění povinností v průběhu řízení.

  • Dlužník nesmí mít k oddlužení nedbalý nebo lehkomyslný přístup (nevytvářet nové dluhy, poskytovat součinnost, nezvýhodňovat věřitele, vyvíjet maximální úsilí).

6. Podmínka insolvence: problematika dřívějších insolvenčních řízení.

  • Dlužník se v posledních 10 letech již oddlužil, v posledních 5 letech bylo oddlužení neúspěšné pro nepoctivý záměr, v posledních 3 měsících vzal svůj návrh zpět.

Pokud si nejste jistí, zda veškeré podmínky insolvence splňujete či zda podmínkám insolvence rozumíte, neváhejte nás kdykoliv kontaktovat!

Potřebujete pomoc?

(Po - Pá: 9:00 - 18:00)

Napsat zprávu

Oddlužení v roce 2023

Osobní bankrot a oddlužení je dvojí název pro totéž. Jedná se o způsob řešení úpadku dlužníka, tj. situace, kdy má dlužník více věřitelů, závazky po dobu delší než 30 dnů po splatnosti a nachází se v platební neschopnosti.

  • Není nutné uhradit 30 % dluhů.
  • Možnost rychlejšího oddlužení za 3 roky.
  • Stačí doložit alespoň 2 dluhy.
Začít s oddlužením

Z našeho blogu

Píšeme pro Vás aktuální články pro podnikatele i fyzické osoby

Je možné oddlužení bez pracovní smlouvy nebo bez příjmu?
5. 9. 2024
Mgr. Kristýna Machová Zoufalá, LL.M.

Rádi byste vstoupili do procesu oddlužení a vyhlásili osobní bankrot? Pak jste se možná na internetu dočetli, že bez pracovního poměru nebo pracovní smlouvy na dobu neurčitou nelze insolvenční řízení …

Přečíst článek
Kdy vzniká dluh na zdravotním pojištění a jak ho řešit?
29. 8. 2024
JUDr. Ondrej Štefánik, Ph.D.

Dluh na zdravotním pojištění vám může vzniknout velmi rychle, a to nejen vinou záměrného neplacení, ale i kvůli vaší nepozornosti nebo neznalosti. Zapomenete poslat jednu platbu, napíšete špatně variabilní symbol …

Přečíst článek
Je možné zahájit oddlužení na mateřské či rodičovské dovolené?
21. 8. 2024
Mgr. Kristýna Machová Zoufalá, LL.M.

Trápí vás složitá finanční situace a jste na mateřské či rodičovské dovolené? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Nastávajícím i čerstvým rodičům nabízíme pomoc s dluhy. Zbavte se jich jednou …

Přečíst článek